De technologie en vakmanschap achter horloges heeft door de jaren heen grote stappen gemaakt. Het resultaat is een reeks indrukwekkende methoden om tijd bij te houden, en vele extra’s die het klokkie een stuk meer maken dan alleen om de tijd af te lezen. Een aspect dat veel ontwikkelingen heeft ondergaan, is de energiebron die een horloge aandrijft. Grofweg zijn er drie prominente energiebronnen die de horloge-industrie domineren: automatisch, handmatig en zonne-energie. Hier hebben we de meest noemenswaardige feiten op een rijtje gezet.
1. Automatisch (zelfopwindend)
Automatische horloges. Ze worden ook wel zelfopwindende horloges genoemd, want ze worden aangedreven door de beweging van de drager! Dit is te danken aan het mechanisme binnenin, dat vaak zichtbaar is via een achterkant van saffierglas. Het bevat een rotor – een halfcirkelvormig stuk metaal dat draait bij elke beweging van de pols, die vervolgens een veer opwindt die, als die eenmaal gespannen is, het horloge voor een aanzienlijke periode van energie voorziet.
- Voordelen: Geen batterij nodig, eco-vriendelijk, fascinerende technologie.
- Nadelen: Kan stoppen als het niet regelmatig wordt gedragen; minder nauwkeurig dan quartz-horloges.
2. Handmatig
Handmatige horloges zijn zo oud als de eerste tijdwerken, en gaan terug naar de oorsprong van de horlogetechniek. Hoe werken ze? Het idee is dat de drager de kroon van het horloge regelmatig opwindt, zodat de veer in het uurwerk wordt gespannen. Het is aan deze gespannen veer om de tijd nauwkeurig aan te geven. Dit gebeurt wanneer de veer langzaam ontspant en de tandwielen aandrijft die vervolgens de wijzers voortbewegen.
- Voordelen: Pure mechanische schoonheid, vaak dunner dan automatische horloges.
- Nadelen: Vereist regelmatig opwinden; kan schade oplopen als te strak opgewonden.
3. Zonne-energie
Horloges op zonne-energie zijn een vrij recente uitvinding en zijn perfect voor plekken waar het zonnetje veel schijnt. Zonne-energie horloges bevatten fotovoltaïsche cellen die vaak verborgen zijn in de wijzerplaat – ze zijn in staat om lichtenergie om te zetten in elektrische energie, waardoor het horloge wordt aangedreven en met de tijd meegaat.
Zijn ze eenmaal volledig opgeladen, dan kunnen ze het horloge gedurende maanden van stroom voorzien, zelfs in het donker!
- Voordelen: Milieuvriendelijk, vereist minimaal onderhoud, hoge nauwkeurigheid.
- Nadelen: Vereist blootstelling aan licht voor opladen; kan minder aantrekkelijk zijn voor traditionele horlogeliefhebbers.
Of je nu een traditionele of moderne horlogeliefhebber bent, de fijne mechaniek van horloges waarderen doe je bij Brunott Juwelier. Ontdek de elegante wereld van horloges bij de oudste juwelier van Rotterdam. Horloges kopen bij Brunott kun je doen op de Oude Binnenweg, op de Koperwiek in Capelle aan de IJssel of gewoon online!